wtorek, 14 września 2021

Rozwijamy się dzięki Fundacji Kulczyk!

Wiele innowacyjnych projektów rodzi się z pasji i chęci zmiany. Niestety nie wszystkie mogą doczekać się realizacji, bo po drodze pojawia się wiele przeszkód. Jedna z nich jest brak finansowania, bez którego niektórych działań po prostu nie da się przeprowadzić…

Pomysł na folwark, gdzie m.in. spróbujemy stworzyć przestrzeń do realizacji warsztatów związanych z ekologicznymi i tradycyjnymi sposobami przetwarzania żywności (kiszenie, wędzenie, wekowanie), serowarstwem, pszczelarstwem, rodził się z wieloma obawami. Do tego typu zajęć potrzebne jest zaplecze, przestrzeń i to taka, która da gwarancję pracy w higienicznych i bezpiecznych – ze względu na produkcję żywności – warunkach.

Tak się składa, że na swoje drodze – zwłaszcza widoczne jest to w momentach, kiedy stajamy na finansowych rozdrożach – spotykamy ludzi, firmy i instytucje, które podzielają nasze wartości i aspiracje, nie tylko ideowo. Po prostu wspierają nas w konkretnych pomysłach.

Tak było i tym razem dzięki Fundacji Kulczyk, Lotte Wedel i m.st. Warszawa.

W drugiej połowie roku 2020 na naszym Folwarku pojawił się pawilon, do którego przenieśliśmy naszą gastronomiczną aktywność. Wystartowały warsztaty, które cieszyły się ogromnym powodzeniem wśród warszawiaków, bo tego typu oferta jest dostępna praktycznie tylko komercyjnie.

W ciągu ostatnich 12 miesięcy udało – dzięki finansowaniu także innych sponsorów sponsorów, w tym Wawerskiego Centrum Kultury – zorganizować wiele warsztatów, o zróżnicowanej tematyce: serowarskie, z wędzenia, kiszenia, cukiernicze, pieczenie chleba, wyrób włoskiej pizzy.

Wzięło w nich udział ponad 1200 osób.